• ДИГИТАЛНИ УЏБЕНИЦИ - УПУТСТВО ЗА НАСТАВНИКА

  УПУТСТВО ЗА НАСТАВНИКА

  Опширније...
 • КОНКУРС ЗА ПИСАЊЕ УЏБЕНИКА ЗА ТРЕЋИ И СЕДМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

  КОНКУРС             ЗА ПИСАЊЕ УЏБЕНИКА ЗА ТРЕЋИ И СЕДМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Издавачка кућа „Едука” из Београда расписује конкурс за рукописе по новим програмима наставе и учења за трећи, односно

  Опширније...
 • НОВООДОБРЕНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ШЕСТИ РАЗРЕД

    Поштовани наставници, Обавештавамо вас да су до данас 17.05.2019. године одобрени следећи уџбеници наше издавачке куће за 6. разред:   У трагању за плавом звездом, Читанка за шести разред

  Опширније...
 • ЕДУКА ДИГИТАЛ

    ЕДУКА ДИГИТАЛ – ДИГИТАЛНИ УЏБЕНИЦИ НА НОВОЈ ИНТЕРНЕТ ПЛАТФОРМИ ЗА УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА У истраживање и израду материјала за електронски подржано учење издавачка кућа Едука ушла је пре више

  Опширније...
 • НОВИ ЗВАНИЧНО ОДОБРЕНИ ЕДУКИНИ УЏБЕНИЦИ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈА И СРЕДЊИХ ШКОЛА

  НОВИ ЗВАНИЧНО ОДОБРЕНИ ЕДУКИНИ УЏБЕНИЦИ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈА И СРЕДЊИХ ШКОЛА Нови план наставе и учења за први разред гимназија и средњих школа усвојен је прошле

  Опширније...
 • НОВИ КАТАЛОЗИ УЏБЕНИКА ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ

     Каталог уџбеника од 1. до 4. разреда основне школе ........пдф         Kаталог уџбеника од 5. до 8. разреда основне школе ..........pdf    

  Опширније...
 • КОНКУРС ЧАС ЗА УГЛЕД 5

  КОНКУРС             ЗА ПИСАЊЕ УЏБЕНИКА ЗА ТРЕЋИ И СЕДМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Издавачка кућа „Едука” из Београда расписује конкурс за рукописе по новим програмима наставе и учења за трећи, односно

  Опширније...
 • КАТАЛОГ ПОСТЕРА

  Каталог  постера .....пдф...

  Опширније...
 • ПЕДАГОШКА РАСКРШЋА: ДВА НОВА ИЗДАЊА НА САЈМУ КЊИГА

  Драги читаоци и корисници наших издања, Позивамо вас да нас и ове године посетите на Сајму књига у Београду, на штандовима у Хали 1 и Хали 2. Скрећемо вам пажњу

  Опширније...
 • РЕЗУЛТАТИ ЧЕТВРТОГ НАГРАДНОГ КОНКУРСА ЗА НАСТАВНИКЕ ЧАС ЗА УГЛЕД

    РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЧАС ЗА УГЛЕД 4 (2018)            Драге колегинице и колеге, Са великим задовољством обавештавамо вас да је Едукин конкурс ЧАС ЗА УГЛЕД 4 успешно приведен крају.

  Опширније...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

ЕДУКА НА САЈМУ КЊИГА

Издавачка кућа Едука из Београда, најпознатија као дугогодишњи издавач уџбеника, и ове ће године излагати на Сајму књига у Београду, на штандовима у Хали 1 и Хали 2.

Промоција нових наслова Библиотеке „Педагошка раскршћа“, одржаће се у Сали „Десанка Максимовић“ у петак, 26. 10. од 19 часова.

Едукина библиотека „Педагошка раскршћа“ ове године у едицији „Филозофија образовања“ доноси превод једног од најзначајнијих двадесетовековних дела из те области, „Педагогију обесправљених“ Паула Фреиреа, док у едицији „Примењена педагогија“ објављује књигу др Емилије Лазаревић „Специфичне сметње у учењу“.

У библиотеци „Педагошка раскршћа“ изашла су до сада 23 наслова из примењене педагогије и филозофије образовања. Библиотека је покренута са намером да се домаћој стручној и широј јавности омогући континуирани увид у важне токове педагошке мисли у свету и код нас. Већ неколико година, Едукин штанд у великом броју посећују родитељи, наставници, психолози и педагози у потрази за квалитетном литературом ове врсте.

О књизи Паула Фреиреа „Педагогија обесправљених“ говориће др Предраг Марковић, историчар; преводилац књиге и уредници Едуке.

„Педагогија обесправљених“ припада канону дела из филозофије образовања, високо позиционирајући свог аутора у ред најзначајнијих педагошких мислилаца двадесетог века. Објављена је први пут 1968. на португалском, да би већ 1970. доживела енглеско издање, које је омогућило ширење Фреиреових идеја ван граница Бразила. Заснована на ауторовом раду на описмењавању одраслих, осветљена марксистичким аналитичким апаратом и прожета дубоком емпатијом, Фреиреова најпознатија књига сматра се темељним делом правца који се данас назива критичком педагогијом. Противуречности света у ком је Педагогија обесправљених написана до данас нису нестале, и даље захтевајући аналитичку пажњу која нас може довести до онога што Фреире назива „освешћивањем“. Ово штиво је отуда много више од вредног канонског дела уписаног у историју мисли о образовању оно данас има подједнако велик значај за савремене, као што је имало за своје прве читаоце, усмеравајући пажњу на релевантна питања. Објављивањем овог дела Едука допуњује круг дела других, претходно објављених критичких педагога – Питера Мекларена и Анрија Жируа.

О књизи Емилије Лазаревић „Специфичне сметње у учењу“ говориће, поред ауторке и уредника, и рецензенткиња Маријана Панић. Са великим искуством у овој области, кроз чврсту повезаност теоријских поставки и искуства практичног рада,ауторка на систематичан начин представља посебну категорију ученика са специфичним сметњама у учењу, подстакнута сазнањем да,и поред типичних општих способности и адекватних образовних услова, ова деца често испољавају тешкоће у овладавању основним школским вештинама, као што су читање, писање или рачунање, и остварују нижа школска постигнућа. Књига је писана са намером да се из различитих перспектива сагледају сва значајна питања у вези са којима постоје неслагања у овој области у свету и код нас. Посебна пажња је посвећена школском неуспеху ове деце, који представља проблем са којим се сусрећу не само ученици, њихови родитељи и наставници, већ и друштво у целини. Како су се поремећаји читања и писања у нашој средини у порасту, ова разматарња су више него актуелна. Књига Емилије Лазаревић је намењена не само теоретичарима и истраживачима у области образовања, него и ширем кругу читалаца, најпре учитељима и наставницима, те другим стручним лицима која су оријентисана ка практичном решавању проучаваних проблема у школском и породичном контексту, као и родитељима деце која имају специфичне сметње у учењу.

Промоција новог Зборника угледних припрема за разредну и предметну наставу ЧАС ЗА УГЛЕД 4 одржаће се на Школски дан – у четвртак, 25. октобра – у Сали „Васко Попа“ у 10 часова.

Четврти пут заредом, биће то прилика да се ода признање наставницима чији су радови објављени у зборницима и да се доделе признања за најуспелије припреме.

Зборник ЧАС ЗА УГЛЕД настао је пре четири године као плод Едукине сарадње са наставницима из целе Србије. И ове године је на конкурс приспео велики број припрема са бројним додацима, прилозима, презентацијама, фотографијама, видео-снимцима – тако да су рецензенти и чланови комисија имали тежак задатак да међу добрим материјалима изаберу најбоље.Осим тога, веома је значајно и то што на конкурсу учествују и колеге из Босне и Херцеговине и Црне Горе – чиме је постигнута подстицајна клима за креативну стручну сарадњу и размену практичних искустава, која прелази границе и постаје део регионалне културне и просветне размене. Заједничко је уверење да је овај вид сарадње вишеструко значајан и користан: њиме се подржавају настојања и прегнућа из непосредне наставне праксе, која се потом поново њој враћају – како би је освежили и унапредили.

У исто време, у четвртак, 25. октобра – у Сали „Васко Попа“ у 10 часова биће додељена признања за учеснике на Едукином новом конкурсу за најбољу школску библиотеку 2018. године. Уродила је плодом Едукина жеља да подржи рад школских библиотека – да усмери пажњу на драгоцену улогу библиотека у духовном и професионалном развоју ученика и наставника. Конкурс је показао како школске библиотеке у Србији, и упркос многим објективним тешкоћама, остварују своју улогу посвећено и успешно. Већа видљивост њиховог знатног учешћа у образовном процесу може утицати и на побољшања њиховог сопственог статуса и на квалитетнију сарадњу у оквиру школског система у нашој земљи. На овогодишњем конкурсу прву награду је однела библотека Ваљевске гимназије, другу библиотека ОШ „Бранко Радичевић“ из Крушевца, а трећу библотека ОШ „Јован Микић“ из Суботице,а награде и похвалнице добило је више библиотека у Србији.

Поред ових активности, на штандовима Едуке у Хали 1 и Хали 2 биће изложена богата понуда уџбеника, додатних радних материјала за учење, припрему мале матуре, те избор литературе за децу, родитеље, наставнике и све запослене у образовању.

ЕДУКА на "Facebook"

библиотека педагошка раскршћа